Info om geparden

Geparden er det hurtigste dyr på land. På korte distancer er den i stand til at nå en hastighed på helt op til 110-120 km/t.

Den fuldvoksne gepard lever af mindre pattedyr som f.eks. gazeller, gnukalve mm.

I modsætning til næsten alle de andre medlemmer af kattefamilien, så benytter geparden sig ikke af en jagtteknik, hvor den sniger sig ind på sit bytte eller at jager i flok. Derimod løber den simpelthen sit bytte op, og når den er tæt nok på spender den ben for byttet ved at slå ind på siden af bagbenet af byttet.

Den voksne gepard vejer mellem 40 og 65 kg, og er mellem 110 og 135 cm lang, mens halen kan blive op til 85 cm lang. Den bruger den lange hale til at skifte retning mens den løber afsted i høj fart. 

 
Den eneste chance for ikke at blive fanget er, enten at undvige geparden med hurtige sideskift, eller håbe på at geparden har sat sin spurt ind for tidligt, og derved bliver for træt til at kunne færdiggøre den.

Tidligere var geparden vidt udbredt i store dele af Afrika og Asien, men jagt, indfangning og ødelæggelse af gepardens leveområder har reduceret bestanden kraftig og gjort geparden truet.

I Asien er geparden nærmest udryddet og kun små isolerede bestande findes i den iranske ørken. Hovedbestanden lever i det sydlige og østlige Afrika.

På verdensplan er der 10.000 – 15.000 individer tilbage på jorden.